wtorek, 9 czerwca 2009

Sos czosnkowy

Sosik jak najbardziej na grilla :-) A przepis zdradziła mi moja ciocia, która robi cały słoik na zapas. Mnie nigdy na zapas nie udało się zrobić. A to przez mojego domowego degustatora w postaci Pana Wojtka.

Składniki:
  • 1 duży jogurt (najlepiej grecki, wtedy sos jest naprawdę gęsty)
  • 1 opakowanie sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz


Czosnek miksujemy na drobno. Dodajemy jogurt, fetę i pieprz. Miksujemy ponownie i voila! -gotowe. Podajemy na pieczywie, na mięsie, warzywach lub jemy łyzką bez niczego jak niektórzy mi znani :-P
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie próbowałam jeszcze wersji z serem feta - muszę koniecznie zrobić na następnego grilla. Przy okazji: ja też należę do osób degustujących sosy łyżką, bez żadnych dodatków :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chmielu, może wymyślisz jakiś przepis (może być bez zdjęcia) do konkursu TaoTao na Pozytywnej Kuchni? W tej chwili bierze w nim udział mało osób, więc szanse na otrzymanie nagrody są spore. Robisz takie fajne sosy, więc pewnie coś wykombinujesz :).

    Link do konkursu tutaj: http://www.pozytywnakuchnia.pl/konkurs-grilluj-z-taotao/

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm, dzieki za info. Na pewno coś wyślę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sos czosnkowy robię trochę inaczej:
    http://www.wegeblog.pl/sos-czosnkowy/

    OdpowiedzUsuń