niedziela, 21 czerwca 2009

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa ta jest jedną z moich ulubionych, jest sycąca, pikantna, bardzo smaczna. Oryginalny przepis, podawany przez pochodzącą z Iranu bohaterkę, pochodzi z książki "Zupa z granatów" Marsha'y Mehran, którą serdecznie polecam. Ksiązka jest tak samo pełna zapachów, jak przepisy w niej zawarte.


Składniki:
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 7 posiekanych dużych cebul
  • 7 wyciśniętych ząbków czosnku
  • 1 łyzeczka mielonej kurkumy
  • 4 łyzeczki mielonego kminku
  • 1 łyzeczka pasty curry ostrej (moja modyfikacja)
  • oliwa z oliwek
  • 7 szklanek rosołu z kury
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • 2 łyzeczki ziaren czarnuszki (mozna zastąpić mielonym czarnym pieprzem)
  • 5 ziemniaków (mój wkład w ten przepis)

Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą. Zagotować. Dusić bez przykrycia 9 minut. Odcedzić, odstawić. W wysokim garnku usmazyć na złoto z dodatkiem oliwy 6 posiekanych cebul z czosnkiem, kurkumą i kminkiem (aby zupa była pikantniejsza i bardziej orientalna, dodaję jeszczę pastę curry). Wlać soczewicę, rosół i wodę (ja dorzucam jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki, bo lubię gdy w zupie jest co pogryźć :-) Posolić, doprawić czarnuszką lub pieprzem do smaku. Doprowadzić zupę do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem prez 40 minut. Resztę cebuli przesmażyc na oliwie: ma być chrupka, ale nie przypalona :-) Posypać nią gotowe porcje zupy. Bardzo dobrze komponuje się ze świezą pietruszką - to tak na koniec :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz