środa, 2 czerwca 2010

Zielona zupa

Przepis na krem z groszku znalazł Tester dawno temu, a wycinek z gazety długo wisiał na naszej lodówce. Przepis na zupę jest Marty Gessler i chociaż nie przepadam za jej kuchnią, cenie jej przepisy za prostotę. W zamrażarce był groszek a na oknie mięta, trochę wolnego czasu i voila! Krem wyszedł bardzo dobry, czuć w nim nutkę mięty i ma piękny zielony kolor. Ten przepis jest dowodem na to, że wcale nie trzeba wielu składników, aby powstał dobry krem.

Składniki:
  • 450 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść listków mięty
  • sól, pieprz
W garnku ma maśle podsmażyć cebulę (6-8 min), aż będzie miękka. Następnie dodać bulion i zagotować. Umieścić groszek i miętę w blenderze. Zmiksować. Następnie dodać bulion, sól i pieprz. Całość jeszcze raz krótko zmiksować, żeby składniki połączyły się. Przelać całość do garnka i podgrzewać 4-5 min. Zupę najlepiej podać z grzankami z chleba.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz