niedziela, 28 marca 2010

Zielone omlety z szynką i serem

Dziś naprawdę syte i smaczne śniadanie. Cóż więcej mogę powiedzieć. Zapraszam!

Składniki:
  • 1 jajko
  • 75g mąki
  • 150ml mleka
  • 75g pesto z bazylii
  • sól, pieprz (wg mnie powinny się tam znaleźć)
  • 5 dużych plastrów szynki
  • 5 dużych plastrów sera żółtego (ten ser to moja innowacja :)
  • olej do smażenia
Wymieszaj pesto, jajko, mąkę i mleko trzepaczką bądź w mikserze. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wklej trochę oleju. Wlewaj chochlą ok.100ml ciasta, rozprowadzając je kolistym ruchem na całej powierzchni, żeby naleśniki były cienkie jak papier. Smaż z obu stron. Usmażone naleśniki przekładaj papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na każdy naleśnik połóż plaster szynki i sera żółtego. Całość złóż w trójkąty lub zwiń w rulon jak ja :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz