środa, 6 stycznia 2010

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Ha! Pierwsze koty za płoty. Strona 39, jakby się ktoś interesował :)

Zapiekanka nie jest trudna, pewnie dlatego, ze niewiele w niej składników.

Bardzo przyjemny jest aromat i smak wina w ziemniakach oraz sos maślano-czosnkowy, w ktorym przygotowują się pieczarki. Nie mogłam się oprzeć i zapiekankę przykryłam jeszcze zółtym serem. Całość bardzo smaczna, ale jakby czegoś brakowało... Ja dodałabym jeszcze jakiejś przyprawy: może gałki muszkatołowej do ziemniaków, albo papryki słodkiej, oregano, pomidory suszone? Spróbuję następnym razem.


Składniki:

  • 3 spore ziemniaki
  • 350 ml pełnotłustego mleka
  • 3 łyzki białego wina
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyzki oleju czosnkowego (nie mam, zastąpiłam więc oliwą z oliwek i zmiazdzonym czosnkiem)
  • 250g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • przyprawy: sól, pieprz

Poniewaz mam nieprzyjemne wspomnienia z zapiekankami (spalone makarony i takie tam :) postanowiłam najpierw podgotować ziemniaki w osolonej wodzie. Teraz wydaje mi się, ze niepotrzebnie, gdyz wystarczyło, ze ziemniaki pogotują się w mleku i winie.

Ale wracając do przepisu, to pokrojone w plasterki ziemniaki zalewamy mlekiem i winem, doprawadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Wino wspaniale pachnie.

Na średnim ogniu rozgrzewamy masło, oliwę i rozdrobniony czosnek. Smazymy pieczarki az zmiękną. Następnie przekładamy pieczarki w sosie maślano-czosnkowym do jednego pojemnika z ziemniakami w mleku i winie i mieszamy. Wymieszane składniki z sosem wrzucamy do żaroodpornego pojemnika i wkładamy do piekarnika na około 45min. Poniewaz ja mam 'mikrowelę' z funkcją grila, wlozylam zapiekankę na 15 min. Pod sam koniec pieczenia, połozylam na wierzch plastry sera zółtego. Nie ma nic lepszego niz przypieczony ser na zapiekance :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz