Uwielbiam Hiszpanię,a skoro pogoda za oknem iście hiszpańska zapraszam dziś na zimny chłodnik!
Przepis znaleziony tu.
Składniki:
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 mały ogórek
- 1 czerwonej papryka
- 1 zielona papryka
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu z białego wina (zamiast winnego octu posłuchałam rady jednego z forumowiczów i dodałam łyżkę octu balsamicznego)
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej (może byc koncentrat)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- dwie kromki białego chleba
- dwie łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie królowała bazylia)
Pomidory sparzyć, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokrajać na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, cebulą, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem, pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Schłodzić min. 30 min. Podawać w miseczkach, udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Bardzo dobre z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Smacznego!
Chłodzić i jeszcze raz chłodzić i konsumować w te upały;)
OdpowiedzUsuń