sobota, 17 kwietnia 2010

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Spróbowałam kiedyś w knajpie naleśników ze szpinakiem. Szpinak przyrządzony był nieco inaczej, niż ja to zazwyczaj robię, ale bardzo mi zasmakował. Postanowiłam sama zmierzyć się z przepisem i voila! Pychota! Muszę się sama pochwalić (szalonego Testera również :) - szpinaczek palce lizać.

Składniki:

Naleśniki:
  • 0,25l mleka
  • 1 jajko
  • mąka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 op. mrożonego szpinaku, całe liście
  • suszone pomidory
  • 1 op. sera feta
  • 2 łyżki śmietany bądź jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • plaska łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż się rozmrozi. Następnie wyciskamy ząbki czosnku, przyprawiamy. Podsmażamy jeszcze chwilkę i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Na sam koniec dodajemy jogurt i pokrojony w kosteczkę ser feta.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Nasze szpinakowe nadzienie nakładamy na połowę naleśnika, którego następnie składamy w trójkąty.
Tak sobie pomyślałam, że odrobina sosu pomidorowego do polania, by się do tego przydała :) Rozpusta.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz