czwartek, 17 grudnia 2009

Jego wersja obiadowa - szpinak, ziemniaczki opiekane i mizeria

Obiad bardziej zrobiony przez niego niz przeze mnie...
Szpinak na stałe zagościł na naszym stole. Stały i sprawdzony mamy takze przepis. Przy drobnych modyfikacjach moze on stać się sosem dla makaronu, czy dodatkiem do mięsa.


Szpinak składniki:
  • opakowanie szpinaku mrozonego (mogą być liście, moze byc rozdrobniony)
  • 2 łyzki śmietany
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki rosołu (moze być z kostki)
  • przyprawy: curry, pieprz
  • pieczarki (wcześniej pokrojone i usmazone)

Zmrozony szpinak wrzucić na patelnię i pozwolić, by woda odparowała. Dodać serek topiony i wymieszać. Następnie wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rosół, doprawić (duzoooo curry :) i zostawić na ogniu przez chwilę. Dodać śmietanę, jeszcze minutka i mozna podawać.

Ziemniaki:
Ugotować ziemniaki al dente :P. Następnie pokroić w plasterki i usmazyć na patelni.

Mizeria:
  • 1 duzy ogórek zielony
  • 1 średnia cebula
  • 1 duze opakowanie śmietany gęstej
  • przyprawy: sól, pieprz, świeży koperek

Ogórek zetrzeć na tarce na plasterki (wiecie ze niektórzy trą ogórek na małych oczkach? dla mnie to dziwna mizeria, jak dla niemowlaka). Nadmiar soku odlać, wlać śmietanę, wrzucić resztę składników i wymieszać. Włozyć do lodówki, alby się przegryzło.
Wszystko wrzucić na talerz i zajadać.

Smacznego!

PS. Na zdjęciu w tle wcina On :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz