poniedziałek, 2 listopada 2009

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego na życzenie

Męczył mnie mój tester i męczył o tą zapiekankę. A ze akurat mamy sezon ziemniaczany, to wymęczył! Mozna powiedzieć, ze jest to wersja lasagne z ziemniakami zamiast makaronu. Mój Szanowny za makaronem nie przepada, za to za pyrami - bardzo!

Ziemniaczany Sezon 2009

Inspiracją był przepis na stronie ugotuj.to, ale trochę go urozmaiciłam.

Mięsko przed:

Mięsko po:

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 duza cebula
  • śmietana 18 procent
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • 3 duze ząbki czosnku
  • 30dkg żółtego sera (ja miałam tylko parmezan w lodówce)
  • zioła prowansalskie, papryka słodka, troszkę chili, sól, pieprz
Ziemniaki obrać ugotować na pół twardo i ostudzić. Przygotować mięso mielone: zeszklić na patelni pokrojoną cebulę, mięso dobrze usmażyć z odrobiną soli pieprzu i ząbkiem czosnku. Dodać pomidory i zioła. Następnie do osobnego garnka wlać śmietanę i wcisnąć do niej pozostały czosnek i zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem . Pokroić ostudzone ziemniaki na plastry i częścią z nich wyłożyć dno naczynia, następnie nałozyć część mięsa, polać połową sosu czosnkowego i posypać startym serem . Potem znowu ziemniaki, mięso, sos i ser. Jezeli komuś zostały ziemniaki to dajemy na sam wierzch i przysypujemy serem. Naczynie włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Zapiekanka pyszna i bardzo pozywna.

Smacznego!

33 komentarze:

  1. zrobiłam tą zapiekankę i jestem pod ogromnym wrażeniem. smakuje wyśmienicie!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam zamiar zrobić tą zapiekankę tylko zamiast pomidorów z puszki dodam sos do spaghetti

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjadłam proponowane danie właśnie z sosem do spagetti palce lizać !!! dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie mam śmietany i robię bez ; >
    Myślę że koncentrat pomidorowy będzie ok . ;)
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka ilość śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zjadłem ! przepyszne i syte ! polecam :) .

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie zrobilem dla swojej ukochanej i mnie..
    Pychota!!!!!!!! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszna zapiekanka!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka ja zamiast pomidorków z puszki dodałam pomidory własne zrobioone w słoikach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam rozumieć, że tą zagotowaną śmietanę z czosnkiem dodaje się do sosu pomidorowego? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pewnie zamiast śmietany można zrobić sos beszamelowy :) właśnie moja zapiekanka jest w trakcie przygotowania. A sos śmietanowy daje się na warstwę mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. a przykrywac bryfanke czy nie?? i 180stopni z termoobiegiem czy bez??

    OdpowiedzUsuń
  13. ja robie bez termoobiegu, z przykryciem, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam zapiekankę jest rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszna:-)Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. moim zdaniem ten przepis powinien byc z ziemniakami w postaci pirre;) a pochodzi z francjiorg.nazwa ; hachis-parmentier sprubujcie, jest delikatny,kremowy zycze smacznego

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam, spróbowałam i zachwalam :D smaczna i syta :D

    OdpowiedzUsuń
  18. mam pytanko jaką dodajecie śmietanę słodka czy zakwaszana bo mam zamiar zrobić ja jutro . Czekam na odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  19. nie dobra:( przez to, że ziemniaki nieposolone to jest bez smaku...zamiast pomidorow z puszki proponuje gesty sos, inaczej zapiekanka pływa w sosie z pomidorów

    OdpowiedzUsuń
  20. Wpisuję zapiekankę do swojego zeszytu z przepisami, mam zamiar robić ją częściej. :)
    Dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna i godna polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna zapiekanka, lubie tego typu rzeczy. Nie dodałam pomidorów - i tak dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja chcę wegetariańską! Na środę popielca! plis

    OdpowiedzUsuń
  24. no to zaczynamy...

    OdpowiedzUsuń
  25. Przedobra!!! Zamiast puszki pomidorów - duży koncentrat. Zamiast śmietany z czosnkiem - sos czosnkowy z tubki i świeży czosnek do mięsa. Do mięsa też sos worcestershire, sos sojowy i dużo chili.

    OdpowiedzUsuń
  26. rewelacja, juz dwa razy zrobilem i za kazdym razem sie udala. dodalem od siebie pieczarki i tez bylo pycha. dzieki za przepis, puscilem dalej, juz nawet w norwegi to gotuja.

    OdpowiedzUsuń
  27. mmmmmmmmm pycha ! :))

    OdpowiedzUsuń
  28. hej dziś ją zrobiłam, właśnie ją zajadam , tylko że zamiast pomidorów dodałam ketchup i wsypałam czerwonej fasoli, dodałam jeszcze oregano, bazylie a na ziemniaczki posypałam przyprawę do ziemniaków
    (ziemniaczki mogą by nawet bardziej ugotowane) tylko żeby przy krojeniu się nie rozlatywały..smaczna...z resztą kto jest zapiekankożercą zje wszystko byle zapieczone serkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  29. ja dodałam pół cebuli i trochę więcej pomidorów. Całkiem niezłe choć mnie wyszły bardziej ziemniaki w sosie niż zapiekanka. Ale przepis polecam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo dobra, ale ja zrobiłam za mało ziemniaków ;/ Jakoś nie wiem, na drugi raz wezmę 1.5kg. I ser dałam w plastrach, a nie tarty :) Ale, co powiedzieć, palce lizać, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zapiekanka PYYYCHAAA!!! Ja sobie ułatwiłam, obrałam ziemniaki, surowe pokroiłam w plastry i wyłożyłam nimi dno naczynia żaroodpornego, żeby wiedzieć ile ziemniaków będzie mi potrzeba na kolejne warstwy (ok 3 ziemniaków na jedną warstwę). Następnie zagotowałam wodę z dodatkiem soli w garnku i wrzuciłam wszystkie obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Gotowałam z 10 min, aby były na wpół miękkie i wszystko ostrożnie wlałam do durszlaka. Robiąc w między czasie resztę składników, ziemniaki zdążyły ostygnąć. Zapiekankę polecam wszystkim, naprawdę ekstra pyszna. Smakowała również mojemu mężowi,któremu ciężko dogodzić z jedzeniem.

    OdpowiedzUsuń