niedziela, 22 listopada 2009

Po prostu ogórkowa

A dziś na obiad - ogórkowa. Tak, po prostu. Jest to jedna z prostszych zup i ja ją bardzo lubię. Moja mama zwykła ją robić z ryżem. Bardzo gęstą, z dużą ilością warzyw. Ja zupy robię z ziemniakami, ale to dlatego, że mój kochany tester jest pyromaniakiem. Tak więc zapraszam na ogórkową.
Składniki:
  • opakowanie startych kiszonych ogórków (idę na łatwiznę, kupuję gotowe :)
  • włoszczyzna z duzą ilością marchewki (bo lubię marchewkę)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz
  • 2 liście laurowe

Włoszczyznę wkroimy w paski, kółka, trójkąty - co sobie kto zyczy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych. Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzycamy do gara. Dodajemy liście laurowe i gotujemy pod przykrycie, az marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy starte ogórki, mieszamy, pieprzymy do smaku i zostawiamy jeszcze na 10 minut na małym ogniu. Po tych wszystkich skoplikowanych zabiegach zupa jest gotowa!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz