poniedziałek, 20 września 2010

Pieguski

Dawno nie jadłam domowych ciasteczek, dawno też nic takiego nie przygotowałam. Pieguski są w sam raz - znikają tak szybko jak się pojawiły. Przepis znalazłam w Majanowym pieczeniu.
Pieguski to szybkie do wykonania ciasteczka, bardzo smaczne. Można je dowolnie urozmaicać jak te firmowe  np. dodać posiekanych orzechów, rodzynek czy białej czekolady.


Składniki (na 30 ciasteczek):

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 80 g groszków czekoladowych (u mnie posiekana czekolada gorzka, żeby nie było za słodko)

Mąkę wymieszać z cukrem, wysypać na stolnicę, dodać mocno schłodzone masło i margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtka, wymieszać ręką składniki, dosypać czekoladowe groszki lub czekoladę, zagnieść ciasto. Jeśli za bardzo lepi się do rąk, można podsypać mąką.

Ciasto podzielić na 3 równe części i z każdej uformować wałek o średnicy 3 cm. Każdy wałeczek zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wałeczki ciasta pokroić na plastry o grubości 1 cm.

Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piec przez 10-15 minut (u mnie były w piekarniku troche dłużej). Przed zdjęciem z blachy odczekać około 5 minut.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. O,jak fajnie,ze je robiłaś:) Pyszne są, prawda?

    Ładnie Ci wyszły, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają tak samo pysznie jak u Majany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, rzeczywiście są proste do zrobienia, pyszne i takie wdzięczne na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń