- 4 szklanki maki
- łyzeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki masla
- 6 duzych zoltek
- 2 lyzki gestej kwasnej smietany
Nadzienie:
- 8 kwaskowatych jablek, obranych pokrajanych na polplasterki
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 lyzeczki cynamonu
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 3 lyzki soku z cytryny
- 3 lyzki tartej bulki
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.
Nadzienie:
Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta. Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna. Jest to przepis na dosc spora forme. Ja zrobiłam z polowy porcji i piekłam w sredniej (23cm) tortownicy podobnie jak dorotus76.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz