Mimo, ze tydzień z ciecierzycą juz dawno minął, mnie ochota na ciecierzycę nie przeszła :)
Przepis na tą sałątkę znalazłam na stronie agi, która jest moim guru w sprawie ciecierzycy. Dziekuję za ten przepis :)
Składniki:
- upieczone udko z kurczaka (zrobiłam wersję wegetariańską bez kurczaka)
- 100 g ciecierzycy z puszki/ugotowanej
- pół avocado (lubię bardzo, więc dałam całe)
- 2 suszone śliwki (tez lubię bardzo więc dałam więcej ;)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka jogurtu
- 1 łyżeczka majonezu
- garść pokruszonych orzechów włoskich
Jogurt wymieszać z majonezem w miseczce. Avocado pokroić w grubą kostkę, wrzucić do miseczki z ciecierzycą i natychmiast skropić go sokiem z cytryny (by nie ściemniało). Śliwki pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać, popieprzyć i posypać posiekanymi orzechami.
Mimo, ze zakochałam się w ciecierzycy to najbardziej w tej sałatce smakowały mi... śliwki :) Bez nich całość byłaby nieco mdła.
I jeszcze jedna taka uwaga ode mnie - ciecierzyca namoczona i ugotowana jest o wiele smaczniejsza niż ta z puszki.Smacznego!
przepyszna sałatka - ja dodalam jescze troche ryzu bo z podanych ilosci niewiele wyszlo salatki -ale naprawde swietne polaczenie smakow.
OdpowiedzUsuńNapewno zrobie ja wiele razy
pyszna
OdpowiedzUsuń