Oryginalny przepis znajduje się na stronie mojej ciecierzycowej mistrzyni - Agi :) Ja trochę zmodyfikowałam wykonanie.
Składniki (1 sycąca porcja):
- puszka ciecierzycy (225g) lub ugotowana
- średniej wielkości ziemniak
- mała marchewka
- 1/4 łyżeczki kminu, szczypta kukurmy, mielonej kolendry, ostrej papryki i soli
- 1 mała cebula obrana i pokrojona w kostkę
- kawałek korzenia imbiru, ew. mielony
- odrobina sosu sojowego i soku z cyryny
- łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 2 pomidory lub pół puszki pomidorów w zalewie lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- drobno pokrojony ząbek czosnku
- świeża kolendra lub natka pietruszki, posiekane
Ciecierzycę odsączyć. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gotować ok. 10-15 minut, aż zmiękną. Cebulę zeszklić na oleju i dodać zmielony kmin, kukurmę, kolendrę, paprykę i ewentualnie mielony imbir. Podlać wodą (jeśli mamy to bulionem) lub oliwą. Po chwili dodać czosnek i pokrojony w małe kawałeczki imbir. Wymieszać z ciecierzycą, dodać sos sojowy, sól, sok z cytryny i cukier. Następnie dodać warzywa i pomidory. Dobrze wymieszać i dusić razem do uzyskania pożądanej gęstości. Dodać część ziaren sezamu i pietruszki/kolendry. Dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczki, posypać pozostałym sezamem i pietruszką/kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz