Uwielbiam zupy, a jeszcze bardziej uwielbiam orientalne zupy. Na stronie zawszepolki znalazłam przepis na marokańską zupkę, co się dobrze składa bo mamy Tydzień z ciecierzycą .
Składniki:
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki
- 2 łyzeczki mielonego kuminu (użyłam mielonego kminku)
- 600ml wrzącego bulionu warzywnego
- 400g pomidorow z puszki, pokrojonych
- 200g ugotowanej ciecierzycy
- 100g mrożonego bobu
- skórka i sok z połowy cytryny
- duża garść swieżej kolendry lub natki pietruszki
- chleb pita lub podpłomyk
Ciecierzycę namoczyć na 12 godzin. Po tym czasie ugotować do miekkości i lekko posolić. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać czosnek, cebule i seler naciowy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, aż cebula i seler zeszklą sie. Dodać kumin i smażyć przez kolejną minute.Zwiekszyć moc palnika, dodać gorący bulion pomidory i ciecierzycę, oraz szczyptę swiezo zmielonego czarnego pieprzu. Gotować przez 8 minut. Dodać bób i sok z cytryny i gotować przez kolejne 2 minuty. Doprawić do smaku (ja doprawilam solą ziołową oraz papryczką piri-piri, dzięki czemu zupa była pikantniejsza), nalożyć zupę do miseczek, posypac skorka z cytryny i natka pietruszki. Podawac z chlebem pita lub podpłomykiem (mnie smakowała nawet bez chleba!)
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz