Męczył mnie mój tester i męczył o tą zapiekankę. A ze akurat mamy sezon ziemniaczany, to wymęczył! Mozna powiedzieć, ze jest to wersja lasagne z ziemniakami zamiast makaronu. Mój Szanowny za makaronem nie przepada, za to za pyrami - bardzo!
Inspiracją był przepis na stronie ugotuj.to, ale trochę go urozmaiciłam.
Mięsko przed:
Mięsko po:
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 duza cebula
- śmietana 18 procent
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół puszki pomidorów krojonych
- 3 duze ząbki czosnku
- 30dkg żółtego sera (ja miałam tylko parmezan w lodówce)
- zioła prowansalskie, papryka słodka, troszkę chili, sól, pieprz
Ziemniaki obrać ugotować na pół twardo i ostudzić. Przygotować mięso mielone: zeszklić na patelni pokrojoną cebulę, mięso dobrze usmażyć z odrobiną soli pieprzu i ząbkiem czosnku. Dodać pomidory i zioła. Następnie do osobnego garnka wlać śmietanę i wcisnąć do niej pozostały czosnek i zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem . Pokroić ostudzone ziemniaki na plastry i częścią z nich wyłożyć dno naczynia, następnie nałozyć część mięsa, polać połową sosu czosnkowego i posypać startym serem . Potem znowu ziemniaki, mięso, sos i ser. Jezeli komuś zostały ziemniaki to dajemy na sam wierzch i przysypujemy serem. Naczynie włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Zapiekanka pyszna i bardzo pozywna.
Smacznego!
zrobiłam tą zapiekankę i jestem pod ogromnym wrażeniem. smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
mam zamiar zrobić tą zapiekankę tylko zamiast pomidorów z puszki dodam sos do spaghetti
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam proponowane danie właśnie z sosem do spagetti palce lizać !!! dzięki
OdpowiedzUsuńsuper;)
OdpowiedzUsuńJa nie mam śmietany i robię bez ; >
OdpowiedzUsuńMyślę że koncentrat pomidorowy będzie ok . ;)
Pozdrawiam .
A jaka ilość śmietany?
OdpowiedzUsuńwłaśnie zjadłem ! przepyszne i syte ! polecam :) .
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilem dla swojej ukochanej i mnie..
OdpowiedzUsuńPychota!!!!!!!! Polecam.
Przepyszna zapiekanka!!!!!
OdpowiedzUsuńpychotka ja zamiast pomidorków z puszki dodałam pomidory własne zrobioone w słoikach:)
OdpowiedzUsuńmam rozumieć, że tą zagotowaną śmietanę z czosnkiem dodaje się do sosu pomidorowego? :)
OdpowiedzUsuńpewnie zamiast śmietany można zrobić sos beszamelowy :) właśnie moja zapiekanka jest w trakcie przygotowania. A sos śmietanowy daje się na warstwę mięsa ;)
OdpowiedzUsuńa przykrywac bryfanke czy nie?? i 180stopni z termoobiegiem czy bez??
OdpowiedzUsuńja robie bez termoobiegu, z przykryciem, pychota:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam zapiekankę jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuńPrzepyszna:-)Polecam!!!
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem ten przepis powinien byc z ziemniakami w postaci pirre;) a pochodzi z francjiorg.nazwa ; hachis-parmentier sprubujcie, jest delikatny,kremowy zycze smacznego
OdpowiedzUsuńzrobiłam, spróbowałam i zachwalam :D smaczna i syta :D
OdpowiedzUsuńmam pytanko jaką dodajecie śmietanę słodka czy zakwaszana bo mam zamiar zrobić ja jutro . Czekam na odpowiedź
OdpowiedzUsuńnie dobra:( przez to, że ziemniaki nieposolone to jest bez smaku...zamiast pomidorow z puszki proponuje gesty sos, inaczej zapiekanka pływa w sosie z pomidorów
OdpowiedzUsuńWpisuję zapiekankę do swojego zeszytu z przepisami, mam zamiar robić ją częściej. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Pyszna i godna polecenia:)
OdpowiedzUsuńPychottttka !
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka, lubie tego typu rzeczy. Nie dodałam pomidorów - i tak dobra :)
OdpowiedzUsuńA ja chcę wegetariańską! Na środę popielca! plis
OdpowiedzUsuńno to zaczynamy...
OdpowiedzUsuńPrzedobra!!! Zamiast puszki pomidorów - duży koncentrat. Zamiast śmietany z czosnkiem - sos czosnkowy z tubki i świeży czosnek do mięsa. Do mięsa też sos worcestershire, sos sojowy i dużo chili.
OdpowiedzUsuńrewelacja, juz dwa razy zrobilem i za kazdym razem sie udala. dodalem od siebie pieczarki i tez bylo pycha. dzieki za przepis, puscilem dalej, juz nawet w norwegi to gotuja.
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmm pycha ! :))
OdpowiedzUsuńhej dziś ją zrobiłam, właśnie ją zajadam , tylko że zamiast pomidorów dodałam ketchup i wsypałam czerwonej fasoli, dodałam jeszcze oregano, bazylie a na ziemniaczki posypałam przyprawę do ziemniaków
OdpowiedzUsuń(ziemniaczki mogą by nawet bardziej ugotowane) tylko żeby przy krojeniu się nie rozlatywały..smaczna...z resztą kto jest zapiekankożercą zje wszystko byle zapieczone serkiem:)
ja dodałam pół cebuli i trochę więcej pomidorów. Całkiem niezłe choć mnie wyszły bardziej ziemniaki w sosie niż zapiekanka. Ale przepis polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, ale ja zrobiłam za mało ziemniaków ;/ Jakoś nie wiem, na drugi raz wezmę 1.5kg. I ser dałam w plastrach, a nie tarty :) Ale, co powiedzieć, palce lizać, mm :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka PYYYCHAAA!!! Ja sobie ułatwiłam, obrałam ziemniaki, surowe pokroiłam w plastry i wyłożyłam nimi dno naczynia żaroodpornego, żeby wiedzieć ile ziemniaków będzie mi potrzeba na kolejne warstwy (ok 3 ziemniaków na jedną warstwę). Następnie zagotowałam wodę z dodatkiem soli w garnku i wrzuciłam wszystkie obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Gotowałam z 10 min, aby były na wpół miękkie i wszystko ostrożnie wlałam do durszlaka. Robiąc w między czasie resztę składników, ziemniaki zdążyły ostygnąć. Zapiekankę polecam wszystkim, naprawdę ekstra pyszna. Smakowała również mojemu mężowi,któremu ciężko dogodzić z jedzeniem.
OdpowiedzUsuńHAHAH a ja wlasnie zrobiłam i zapomnialam dodac pomidorow .........
OdpowiedzUsuń