Przepis na krem z groszku znalazł Tester dawno temu, a wycinek z gazety długo wisiał na naszej lodówce. Przepis na zupę jest Marty Gessler i chociaż nie przepadam za jej kuchnią, cenie jej przepisy za prostotę. W zamrażarce był groszek a na oknie mięta, trochę wolnego czasu i voila! Krem wyszedł bardzo dobry, czuć w nim nutkę mięty i ma piękny zielony kolor. Ten przepis jest dowodem na to, że wcale nie trzeba wielu składników, aby powstał dobry krem.
Składniki:
- 450 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- garść listków mięty
- sól, pieprz
W garnku ma maśle podsmażyć cebulę (6-8 min), aż będzie miękka. Następnie dodać bulion i zagotować. Umieścić groszek i miętę w blenderze. Zmiksować. Następnie dodać bulion, sól i pieprz. Całość jeszcze raz krótko zmiksować, żeby składniki połączyły się. Przelać całość do garnka i podgrzewać 4-5 min. Zupę najlepiej podać z grzankami z chleba.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz