Składniki:
- 50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- olej
Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki (moje placki były w 100% cukiniowe). Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Po wcześniejszych przejściach z plackami ziemniaczanymi, te się udały! Znaczy nie rozpadały się i miały kształt w miarę okrągły :P, bo w smaku zawsze są pyszne.
Placki pozarliśmy z sosem czosnkowym, który często gości na mym stole.
A zdjęcie dodam jak będę mieć internet w domu bo na razie nie mam wirtualnego połączenia ze światem.
Smacznego!
I nareszcie zdjęcie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz