niedziela, 28 marca 2010

Przyznać się muszę...

Wiem, wiem. Strasznie długo tu nie zaglądałam. Zasłużyłam na baty. Pokornie oddaję się w Wasze ręce. Przyznać się muszę, że mi się nie chciało! Przychodząc z pracy do domu pod osłoną nocy rzec można, ostatnią rzeczą o której marzyłam, to kolejny seans przy komputerze. Ale... Zawsze jest jakieś Ale. Mam całkiem dobry powód. Od trzech miesięcy jestem w odmiennym stanie, a moje ciało żyje własnym życiem - jeśli wiecie, co chcę powiedzieć (jak śpiewa Nosowska). Wybaczcie więc proszę, że zrobiłam przerwę i poddałam się Morfeuszowi.
Mój słodki testerze i sprawco tego wszystkiego, Ty też wybacz, że tak często ostatnio jesz kanapki z serem :)
Na szczęście od dziś dzień jest dłuższy i co najważniejsze cieplejszy, a ja się już lepiej czuję i mogę wrócić do życia! Nigello miej się na baczności! :)

Marchewka w sosie czosnkowym

Dzisiaj szybciutko. W roli głownej występuje surowa marchewka, podawana w formie przekąski. Sos czosnkowy robię od wieków taki sam i znajdziecie go tutaj. Przepis sprawdzony, nie do pobicia :)

Smacznego!

Koktail na start

To kolejny przepis Nigelli. Koktail ma smak bananowo-kawowy. Bardzo smaczny, pożywny, zimny. Będzie idealny na ciepłe dni. Czekoladę w proszku zastąpiłam zwykłą gorzką i po zmiksowaniu miałam koktailową wersję stracciatelli z kawałkami czekolady.


  
Składniki: (1 porcja)

  • 1 obrany zamrożony banan pokrojony w ćwiartki
  • 150ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnej czekolady granulowanej (ja wrzuciłam 2 kostki gorzkiej czekolady)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Wlej koktail do wysokiej szklanki i wypij ze smakiem.

Smacznego!

Zielone omlety z szynką i serem

Dziś naprawdę syte i smaczne śniadanie. Cóż więcej mogę powiedzieć. Zapraszam!

Składniki:
  • 1 jajko
  • 75g mąki
  • 150ml mleka
  • 75g pesto z bazylii
  • sól, pieprz (wg mnie powinny się tam znaleźć)
  • 5 dużych plastrów szynki
  • 5 dużych plastrów sera żółtego (ten ser to moja innowacja :)
  • olej do smażenia
Wymieszaj pesto, jajko, mąkę i mleko trzepaczką bądź w mikserze. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wklej trochę oleju. Wlewaj chochlą ok.100ml ciasta, rozprowadzając je kolistym ruchem na całej powierzchni, żeby naleśniki były cienkie jak papier. Smaż z obu stron. Usmażone naleśniki przekładaj papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na każdy naleśnik połóż plaster szynki i sera żółtego. Całość złóż w trójkąty lub zwiń w rulon jak ja :)

Smacznego!